top of page
Пошук

Всесвітній день охорони навколишнього середовища



Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Свято було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році з метою підвищення усвідомлення проблеми навколишнього середовища та сприяння діяльності з його охорони. Поштовхом до цього стало звернення від 11 травня 1971 року, яке підписало 2200 діячів культури й науки від 23 країн світу. У зверненні світова громадськість попереджалась про небезпеку, яка стала б безпрецедентною через забруднення навколишнього середовища.

Нині, гостро постає питання екологічної ситуації в Україні. Після вторгнення зі сторони росії вже постраждало більш ніж 3 мільйони гектарів лісів – це третя частина всього лісового фонду країни.

Через постійні обстріли, в повітря виділяється низка хімічних сполук, що може призвести до глобального забруднення клімату. Вже зараз можна спостерігати помітні зміни у кліматі України.

Залишки від ракет та снарядів мають токсичний влив на ґрунт, забруднюються і ґрунтові води.

Низка червонокнижних рослин та тварин знаходиться на межі вимирання, серед них: степовий орел, бурий ведмідь, євроазійська рись, чорний лелека та крапчаста сипуха.

Основна мета Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища – спонукання до свідомої дії щодо охорони навколишнього середовища. Світова спільнота має звернути увагу на тяжку ситуацію в Україні, адже екологічна ситуація в Україні з кожним днем тільки погіршується, і залежить від кожного з нас.


0 переглядів0 коментарів
bottom of page