top of page
Пошук

Вітаємо з Різдвом Христовим!

Цього року українці вперше офіційно святкують Різдво Христове 25 грудня.

КЗ КОР «Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського» щиро вітає з Різдвом Христовим та бажає затишку, здоров’я, тепла, та щастя. Нехай Різдво принесе спокій та мир Україні.

Різдво одне з найбільш релігійних свят, яке несе в собі безліч традицій та обрядів, що передавались від покоління до покоління.

Вважається, що день Різдва сім’я має проводити разом. В цей день не можна сваритись, лихословити, шити, в’язати та займатися домашнім побутом.

До столу готувались 12 пісних страв, серед яких обов’язково має бути кутя. Кутя являє собою пшеничну, рисову або ячмінну кашу, до якої додавались родзинки, горіхи, мак та мед. Традиційно до столу готували тушковану капусту, пісний борщ, вареники, рибу, хліб та узвар.

Коли на небі сходила перша зірка, господар будинку вносив у хату солому або сіно яке стелилось на підлозі – як символ народження Ісуса Хреста в сіні. Також, до хати заносили святковий сніп, що зветься Дідух. Коли заносили сніп, обов’язково промовляли: «Дідух – до хати, біда – з хати». Дідух займав почесне місце на покуті під іконами, та відігравав роль оберега.

Різдвяний стіл також мав особливе, навіть сакральне значення. Стола стелили сіном або соломою, посипаючи зерном. По кутах столу клали зубчики часнику – як своєрідний оберіг від нечистої сили, і тільки після цього стелили вишиту скатертину та ставили святкові страви. На стіл ставили й пусту тарілку, ложку та келих – для тих хто не зміг долучитися до частування, або померлих рідних.

Обов’язково перед трапезою на столі запалювали свічку, всією сім’єю молилися, і лише після цього переходили до трапези. Після трапези на столі залишали кутю, а подекуди й всі страви до самого ранку. Кажуть, страви залишають для частування померлих предків.

Починаючи зі Святвечора по хатах та вулицях ходили ряджені колядники, що носили із собою велику восьмикутну зірку, що є символом Вифлеємської зірки. Традиція колядувати бере свій початок ще з язичницьких часів, але з введенням християнства, перейшла і до наших днів. Молоді люди в колядках прославляли Ісуса, виконували псалми та навіть розігрували невеликі сценки. Вдячний господар пригощав колядників горіхами, яблуками, пряниками, дуже рідко грошима.

1 перегляд0 коментарів
bottom of page