top of page
Пошук

День української хустки


7 грудня відзначається День української хустки.

Хустка - давній український оберіг, вона завжди була одним з найважливіших елементів народного вбрання, невід’ємною частиною української культури.

Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим сакральним предметом та реліквією.

Адже ще задовго до сьогодення жінки нашого українського роду мали хустки на всі випадки життя: святкові - для походу до церкви, буденні - для роботи по господарству чи в полі. Також при виборі нареченого - це коли до дівчини приходили свати, вона мала винести судженому хустку на знак згоди, що виходить заміж по любові.

 Хустка супроводжувала народження дитини, а також її хрещення. Юнаків на проводах у військо матері обов’язково перев’язували хустками. Або ж дівчина перев'язувала хусткою коханого хлопця, який йшов до війська, аби легким був його шлях та швидкою дорога додому. Вважалося, що вона збереже від усіх негараздів.

 Якщо козак гинув, то саме цією вишитою хусткою під час поховання йому прикривали очі, оберегом і символом патріотизму, свободи та любові.

Тому активістки, які запровадили це свято у 2019 році, ставили за мету відродження національних традицій і донесення історичних фактів про цей предмет гардероба.

Незважаючи на лише недавнє впровадження цього свята, воно вже має свої традиції. Ми з дітьми в музеї-садибі І.С.Козловського теж підтримали наші звичаї та вбрались у яскраві, мов калина під снігом, хустки. Також ми вчились зав'язувати хустки по-різному, адже лише в Україні існує декілька десятків технік її зав'язування.

А як ви носите хустку, як її зав'язуєте?

3 перегляди0 коментарів
bottom of page