top of page
Пошук

Моніторинг до Дня пам'яток історії та культури в музеї Івана Козловського


В переддень Дня пам’яток історії та культури до КЗ КОР “Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського” з моніторингом завітали: директор Департаменту культури та туризму КОДА Анна Куценко, заступник директора Департаменту культури та туризму КОДА Євген Самойленко та виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський.

Для гостей традиційно була проведена екскурсія про життєвий та творчий шлях тенора зі світовим ім’ям - Івана Семеновича Козловського.

Не дивлячись на негоду, відвідувачі долучились до акції з висадки декоративних яблунь на території музею.

Обговорювали перспективи подальшого розвитку музею-садиби.

18 квітня День пам’яток історії та культури, що припадає на Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

“Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського” бере свій початок від 11 березня 1994 року, Постановою Кабінету Міністрів України №160. «Про увічнення пам'яті І.С.Козловського».

Однією з таких пам’яток є «Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського».

Після смерті Івана Козловського постало питання про створення музею у батьківській хаті співака. Історія музею бере свій початок від 11 березня 1994 року, Постановою Кабінету Міністрів України №160. «Про увічнення пам'яті І.С.Козловського». Музей було розташовано у батьківській хаті, де народився та провів своє дитинство Іван Семенович, куди неодноразово повертався. Тут він мав намір жити, зберігаючи всю батьківщину. Хатина призначалася музичному світу видатного співака з можливістю прослуховування чи виконання музичних творів, свідчень сходжень його на музичний олімп. «Меморіальний музей-садиба І.С.Козловського» є архітектурно-етнографічною та історико-культурною цінністю.

До комплексу музею також входить парк-усипальниця із перехрестям алей, спланований Іваном Семеновичем разом з архітектором Яковом Друцьким у 60-і роки.

З 1995 року музей почав наповнюватися експонатами та зустрічати своїх перших відвідувачів. Донька Івана Семеновича Анастасія Іванівна передала музею особисті речі маестро, листівки, фото та записи на платівках. У зборі матеріалів, експонатів музею активну участь брали жителі с. Мар'янівка, які передавали предмети побуту кінця ХІХ початку ХХ сторіччя. Видатна заслуга в організації та створенні музею належала Бохняку Павлу Петровичу (директору Мар'янівської ДМШ).

3 перегляди0 коментарів
bottom of page