top of page
Пошук

Традиції святкування Колодія в музеї-садибі І. С. Козловського

Оновлено: 24 бер.


Вже вдруге на території КЗ КОР «Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського» відбулося відтворення традицій українського народу.

До музею завітали відвідувачі з міста Київ, аби дізнатися про традиції святкування Колодія.

Святкували Колодія протягом тижня. Колодій - давнє українське свято, яке символізує відродження життя та має свої унікальні традиції. Його існування в побуті українців залишається актуальним й сьогодні.

Головним у святкуванні Колодія було закладення у молоді певних шлюбних мотивів та покарання неодруженої молоді.

Заміжні жінки збиралися разом у перший понеділок свята. З собою приносили велику символічну колодку, яку сповивали тканиною та хустками. Жінки вірили, що якщо потримати таку колодку на руках, то це принесе щасливе подружжя їхнім синам та дочкам, а також забезпечить продовження роду. Пізно ввечері жінки ходили по хатах і прикріплювали вже маленькі колодки до рук та ніг неодружених парубків і дівчат. Таку саму колодку прив’язували і до батьків що не встигли пошлюбувати своїх дітей.

Символічна велика колодка лежала у шинку аж до суботи, бо в понеділок вона народилась, у вівторок її хрестили, у середу – похрестини, а у четвер колодка помирала, в п’ятницю її оплакували, в суботу – хоронили.

Насправді ж ніхто за колодкою не плакав, смерть колодки означала закінчення циклу життя. І з самою колодкою вмирала вся зла і нечиста сила.

З часом святкування Колодія почало змінюватись, головною ідеєю свята стало прощання з зимою та зустріч весни.

5 переглядів0 коментарів
bottom of page